2017-04-17
Efter mitt köp av Topdanmark ligger jag nu på 70 % aktier i portföljen. Vidare har jag 15.7 % på rätekonton och 14.4 % preferensaktier och även en försvinnande lite post på 0.2 % i fysiskt guld.

Just andelen aktier i portföljen är något jag grubblat mycket över senaste åren utan att kunna bestämma mig var jag vill ligga. Om jag kunnat göra om min sparkarriär hittills hade jag utan tvekan valt att vara fullinvesterad i ur och skur. Med den strategin hade jag haft en betydligt större portfölj i dagsläget än vad jag har idag. I stället började jag med en liten andel aktier i slutet på 90-talet för att sedan börja öka andelen aktier runt 2010. Sedan dess har jag successivt gått från ca 15 % aktier till de 70 % jag har idag. I början var inköpen förhållandevis små men pga av stigande lön, sparkvot och utdelningar har inköpen blivit allt större. I höstas kulminerade det när jag köpta Kopparbergs för drygt 240 000 kr.

Eftersom börsen stadigt gått upp under dessa år så är jag i en situation där jag köpt stora delar av portföljen på förhållandevis höga kurser. Det gör att jag så länge börsen bara stiger inte vågar handla upp till fullinvestering . Jag ligger plus omkring 840 000 kr på mitt sparande och jag har idag knappt 3.3 miljoner. Vid fullinvestering skulle det därmed räcka med en nedgång på 26 % för att jag totalt sett skulle vara back. Det skulle kännas rätt tufft.

Därför har jag nu bestämt mig för att inte köpa mer aktier så länge andelen ligger på 70 % eller över och jag kommer inte göra större köp än att jag precis kommer upp på omkring 70% framöver. Därför blev inköpet i Topdanmark något mindre än vad jag vant mig vid de senaste åren - 187 000 kr. Däremot kommer jag inte sälja om aktierna stiger över av egen kraft.

Vid nästa börskrasch är planen att jag skall gå upp till i stort sett fullinvestering men hålla en buffert på några hundra tusen kronor. Sen stannar jag där resten av livet. Återstår att se om jag vågar och lyckas köpa vid någorlunda rätt tillfälle.
2017-04-16
Jag har länge velat ha in ett försäkringsbolag i portföljen. Jag har titta på Sampo och protector-försäkring.

Sampo är kvalité och handlas till höga multiplar. Lite väl höga i min smak.

Protector verkar vara ett fint bolag men satsar mycket på tillväxt som jag personligen har svårt för ibland. Just för försäkringsbranchen tror jag det kan vara extra lurigt med tillväxt eftersom det där är extra lätt hänt att antingen skaffa dåliga kunder eller göra en Vardia.

Det Vardia gjorde vara att det förde in sina kunder i balansräkningen som tillgångar. På sätt och vis är det ju tillgångar eftersom de flesta av dem stannar kvar som kunder och därmed genererar inkomster. Problemet med att ta upp sådana inkomster som tillgågnar är ju att när väl inkomsterna kommer så är det så att säga redan inräknade i boken och tillför inget ytterliggare. Hur skulle det se ut om ex Axfood för varje ny kund gjorde en uppskattning om hur mycket den kunden skulle genererar under ett antal år framöver och ta upp detta som tillgång i balansräkningen? Det skulle ge en enorm vinstboost inledningsvis men efter ett tag skulle det stabilisera sig när avskrivningar skulle behöva göras för varje inköp som dessa kunder gör.

Men för inte så länge sen kom ett inlägg från Lundaluppen om Topdanmark. Topdanmark kände jag inte till sen tidigare och det verkade vara ett försäkringsbolag helt i min smak. Jag kollade lite snabbt på börsdata och jag tycker siffrorna ser mycket fina ut. Historiskt har de presterat en imponerande avkastning på eget kapital och det är en siffra jag börjat titta mer och mer på på senare tid.

Dessutom känns det bra att få in lite danskt blod i portföljen. Det är en liten riskspridning trots allt och danskar är fantastiskt duktiga på mycket.

Köpet gjordes för några dagar sen och det fick bli 800 aktier till kursen 181.5 DKK.

2017-03-18
Kungsleden har annonserat en nyemission i form av en företrädesemission för oss aktieägare. Huvudmotivet med nyemissionen är"att stärka Kungsledens balansräkning och möjliggöra fortsatt lönsam tillväxt under finansiell balans".

Med emissionen plockar Kungsleden in 9 kr per nuvarande aktie. Kostnaderna för detta "beräknas inte överstiga" 0.22 kr per aktie. Samtidigt skall Kungsleden dela ut 2 kr per aktie i år, delade ut 2 kr per aktie förra året och 1.5 resp 1.25 åren innan det. Om man drar bort 0.22 + 2 + 2 1.5 + 1.25 från 9 blir det bara 2.03 kr per aktie kvar.

Kungsleden plockar alltså nästan bara tillbaka pengar som de tidigare delat ut. Emissionen garanteras av ett par storägare som naturligtvis tar bra betalt för det på bekostnad av oss andra.

Allt det här retar mig. Varför dela ut pengar samma år som de har nyemission(som kostar massa pengar i form av emissionskostnader)? Som tur är har jag nu mina aktier i en ISK men jag lider med dem som har sina aktier i vanlig depå och därmed måste skatta 30% på utdelningen för att sedan betala in den i företaget igen.

Det är sånt här som får mig att överväga att sälja trots att jag har en köp-o-behåll-strategi. Men nu handlas Kungsleden till låga multiplar(förvaltningsresultatet är ca 10% av kursen) och jag behåller på grund av det. Men jag skall hålla ett öga på Kungsleden framöver och om multiplarna går ner blir det kanske en sälj trots allt.
2017-02-13
Nu har jag fått och betalat första E-fakturan från Shell där jag har ett kreditkort som jag berättat om tidigare.

Som väntat så var inte hela skulden 'förtryckt' på E-fakturan utan istället det minsta beloppet att betala som i mitt fall var 0 kr efter som Shell tydligen erbjuder en betalningsfri månad.

Men det gick att få upp hela fakturan med ett klick och där står den totala skulden. Sen är det bara ett redigera betalningen. Lite irriterande men inte så farligt.

Därmed funkar allt som förväntat och jag får nu 1% återbäring på allt jag handlar med kortet. Återstår bara att se hur länge det roliga vara. OKQ8 som jag hade tidigare sänkte till 0.3 % för något år sedan.
2017-02-12
Bilden visar min aktieportfölj som den ser ut i dagsläget. Sorteringen är baserad på totalavkastning där New Wave B har avkastat bäst hittills och Kopparbergs B sämst.

Och nedan följer en lista på samtliga investeringar sorterad på marknadsvärde.

Innehav           Fördelning
    
Aktier                65,00 %
SCA A                  8,70 %
Kopparbergs B          6,80 %
Industriv, C           6,60 %
Handelsbanken          6,20 %
Disney                 6,10 %
Fortum                 6,10 %
New Wave B             5,60 %
Castellum              4,70 %
H&M B                  3,90 %
Axfood                 2,90 %
Kungsleden             2,30 %
TeliaSonera            2,20 %
Securitas B            1,30 %
ABB Ltd                1,10 %
Nordea Bank            0,70 %

Preferensaktier       14,40 %
Akelius Pref          14,40 %

Ränta                 20,40 %
SparkontoSuperFlex    18,00 %
Akelius, 12 mån        1,60 %
Kassa, Skandiabanken   0,40 %
Hoist                  0,30 %
Kassa, Nordnet         0,10 %

Råvaror                0,20 %
Guld                   0,20 %Värdet ligger totalt på drygt 3.1 miljoner.

Guldet består av ett guldhalsband som jag tog in i portföljen för skoj skull och för att få en automatisk jämförelse mot guld.

Läs också Portfölj 29:e jan 2016
2017-01-12
Jag fick som lite grabb lära mig att mak kan sätta ett gummiband runt handleden för att komma ihåg att jag skulle till tandläkaren eller liknande. Det får ju inte vara så spänt att det stoppar blodflödet men eftersom man inte är van att ha ett gummiband runt handleden så kommer det kännas ändå. Lite på samma sätt som att man känner att man inte har armbandsuret på sig om man annars alltid bär det.

Varje gång man tänker på gummibandet kommer man på att man skall till tandläkaren och missar därför knappast det. Just den här tillämpningen har väl ersatts av mobilernas alarm och kalendrar idag men det finns andra tillfällen då alarm inte gör sig lika bra.

Vi har nämligen en låda i hallen där vi lägger glas som skall källsorteras och min tanke är att jag skall ta med mig några flaskor när jag ändå går ut och passerar soptunnan(i Lund har vi stora soptunnor med fack för glas, metall, plast m.m.). Jag är dock helt hopplös på att komma ihåg detta. Men i dagarna bestämde jag mig för att testa det gamla gummibandstricket och fäste helt enkelt ett rejält gummiband runt handtaget på ytterdörren och det har gjort underverk. Så fort jag känner gummibandet i handen kommer jag att tänka på varför det sitter där och kollar direkt om det finns glas att ta med ut.

Med tiden tror jag att det här nu kommer bli en vana. Även om jag tar bort gummibandet så kommer det sitta i ryggen att kolla efter glas så fort jag går ut genom dörren.
2017-01-10
Efter 10 år och ca 10 000 mil är nu min trotjänare från 1998 nu såld.

Det var en Mazda 626 och jag köpte den i december 2006 när den hade gått ca 12 000 mil för 45 000 kr. Nu när jag sålde den fick jag 2 000 kr.

Den hade en rad fel som jag inte hade brytt mig om att fixa och droppen som fick det att rinna över var när den blev underkänd på besiktningen pga rostangrepp på ett bromsrör samt att ABS-systemet var ur funktion. Det i kombination med att nya sommardäck behövdes samt att dyra saker så som utsliten lamell, lambda-sond eller katalysator kan drabba en när som helst med en såpass gammal bil så tror jag det var klokast att gör sig av med den.

Eftersom jag varken använder budget eller för kassabok vet jag inte riktigt vad bilen har kostat mig under de här åren men nedan följer en uppskattning:


Beskrivning    Kostnad(SEK)
Värdeminskning       43 000*
Fordonsskatt         20 000
Försäkring           27 000
Besiktning            5 000
Däck                    500
Bränsle             112 000 (0.8 l/mil)
Service              15 000
Övr. rep./underhåll   5 000

Totalt:             227 500  


Det blir 22 750 kr per år eller 1896 kr per månad. Eller 22.75 kr per mil. Det är lite mer än jag trodde. Notera att jag har gratis parkering(jag har inte räknat med div parkeringsavgifter på flygplatser m.m. men hemma parkerar jag utan kostnad).

Jag har dessutom fixat den mesta servicen så som att byta olja/filter, däck, bromsbelägg, bromsskivor och liknande själv. Största delen av tiden har jag haft enbart trafikförsäkring. Däckkostnaden har varit fantastiskt låg med hjälp av att jag nästan fick i stort sett nya vinterdäck av min sambos pappas kollega(!) samt att de däck som var med vid köpet var helt ok.

Värdeminskningen har även den varit låg med 4 300 kr per år. Med en dyrare och nyare bil kan den utan vidare uppgå till det tiodubbla iaf de första åren.


1000 mil per år är också en förhållandevis låg körsträcka. Jag har bara haft bilen för nöje, sällan kört den till jobbet eller affären och liknande.

Som ni säkert hört många gånger förut, det kostar med bil och detta uppenbarligen även om man gör så gott man kan för att hålla kostnaderna nere.

Nu när jag spanar ny bil märker jag också att priserna gått upp. Om jag skall göra ett motsvarande köp som jag gjorde för 10 år sen - en Mazda 2008 som gått 12 000 mil - får jag punga upp med runt 70 000 kr. Vilket troligtvis kommer innebära högre värdeminskning.

* Jag behöll bilradion som jag skall sätta i pappas båt. Jag har även kvar 4 LM-fälgar som jag tänkt sälja separat. Vet dock inte hur mycket jag får sålt dem för ännu.

2017-01-08
Swedbank Robur Global Access är en relativt nystartad global indexfond med årlig avgift* på låga 0.20 %

Lite oväntat kommer fonden från Swedbank Robur som inte annars är kända för låga avgifter direkt.

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av MSCI World Net som är ett globalt aktieindex som inkluderar utdelningar. Samtidigt skall den följa Swedbank Roburs policy för ansvarsfulla investeringar.

Med 0.20 % i avgift lägger den sig under tidigare prispressare i sektorn så som Länsförsäkringar Global Indexnära med årlig avgift på 0.22 % och SPP Aktiefond Global med årlig avgift på 0.31 %

* Med årlig avgift menar jag den av Morningstar angivna årliga avgiften. Till skillnad från förvaltningsavgiften inkluderar den årliga avgiften i stort sett alla kostnader som belastar fonden så som courtage och depåkostnader.

- Det här inlägget är inte sponsrat utan bara skrivet i all välmening som ett tips till er läsare -
2017-01-07
Jag har tidigare tidigare definierat milstolpar i form av en milstolpstrappa som jag ser fram emot.

Nu ligger jag äntligen på steg 3. Mina kostnader täcks av kapitalinkomster.

Så här såg det ut i snitt per månad för 2016. Alla siffror efter ev. skatt.

Inkomster:                  31 591 kr

Sparat:                     24 300 kr

Utgifter:                    7 291 kr

  - varav fasta kostnader:ca 3 000 kr

  - varav hyra:              2 400 kr

Kapitalinkomster:            7883 kr


Pga av mitt tuffa mål som jag nyligen klarade har jag ansträngt mig lite extra för att hålla ner kostnaderna de senaste två åren. Nu väntar successivt ökade kostnader och jag tänker mig att utgifterna kommer öka ungefär i takt med mina kapitalinkomster. Nu kan ju många innehav sänka eller ställa in utdelning samtidigt så det kan bli annorlunda men så länge jag har jobbet kvar kommer jag ju i alla fall skjuta in pengar i portföljen som bidrar till högre kapitalinkomster för varje år som går.

Läs också: Milstolpstrappan 2015
2017-01-06
Det såg länge bra ut för Sparatilltusen-portföljen under 2016 men efter köpet av Kopparbergs i höstas tappade den och låg under en tid efter min referensinvestering. Men på sluttampen lyckades ändå portföljen ta sig förbi om än med liten marginal.

Avkastningen stannade på 10.3 % efter skatt som jag jämför med Avanza Zero i en ISK som efter skatt har gett 8.86 %.

Här följer en flerårssammanställning:


Allt utom årtal nedan i procent.
År       AZ ISK-skatt Referens  Sparatilltusen
2010  24.59  0.837    23.55     33.33
2011 -11.62  0.75    -12.28     -6.0
2012  16.34  0.495    15.76      8.9
2013  25.58  0.447    25.02     32.5
2014  14.04  0.627    13.32     12.6
2015   2.21   0.27     1.93      6.6
2016   9.32   0.42     8.86     10.3

Medel:                10.88     14.03
Ackumulerat:          97.23    139.43


Att jag ligger 'indexnära' är inte så förvånande med tanke på förhållandevis många innehav i portföljen och den köp-och-behåll-strategi jag har. Det känns naturligtvis bra att ligga på rätt sida om index men är rädd att det varit mer tur än skicklighet. Men det är helt klart kul så länge det varar.

Läs också: Resultat 2015
Mina favoritbloggar:
Lundaluppen
40procent20år
Fundamentalanalysbloggen
petrusko
Utdelningsseglaren
Gunnars tankar och funderingar
Stockman.nu
ägamintid

Kontakt:
På twitter - @sptusn
Via mail - sparatill@gmail.com