2017-04-17
Efter mitt köp av Topdanmark ligger jag nu på 70 % aktier i portföljen. Vidare har jag 15.7 % på rätekonton och 14.4 % preferensaktier och även en försvinnande lite post på 0.2 % i fysiskt guld.

Just andelen aktier i portföljen är något jag grubblat mycket över senaste åren utan att kunna bestämma mig var jag vill ligga. Om jag kunnat göra om min sparkarriär hittills hade jag utan tvekan valt att vara fullinvesterad i ur och skur. Med den strategin hade jag haft en betydligt större portfölj i dagsläget än vad jag har idag. I stället började jag med en liten andel aktier i slutet på 90-talet för att sedan börja öka andelen aktier runt 2010. Sedan dess har jag successivt gått från ca 15 % aktier till de 70 % jag har idag. I början var inköpen förhållandevis små men pga av stigande lön, sparkvot och utdelningar har inköpen blivit allt större. I höstas kulminerade det när jag köpta Kopparbergs för drygt 240 000 kr.

Eftersom börsen stadigt gått upp under dessa år så är jag i en situation där jag köpt stora delar av portföljen på förhållandevis höga kurser. Det gör att jag så länge börsen bara stiger inte vågar handla upp till fullinvestering . Jag ligger plus omkring 840 000 kr på mitt sparande och jag har idag knappt 3.3 miljoner. Vid fullinvestering skulle det därmed räcka med en nedgång på 26 % för att jag totalt sett skulle vara back. Det skulle kännas rätt tufft.

Därför har jag nu bestämt mig för att inte köpa mer aktier så länge andelen ligger på 70 % eller över och jag kommer inte göra större köp än att jag precis kommer upp på omkring 70% framöver. Därför blev inköpet i Topdanmark något mindre än vad jag vant mig vid de senaste åren - 187 000 kr. Däremot kommer jag inte sälja om aktierna stiger över av egen kraft.

Vid nästa börskrasch är planen att jag skall gå upp till i stort sett fullinvestering men hålla en buffert på några hundra tusen kronor. Sen stannar jag där resten av livet. Återstår att se om jag vågar och lyckas köpa vid någorlunda rätt tillfälle.

Johan
2017-04-21 18.18
60/40-förhållandet (aktier/räntepapper) kanske är efterstävansvärt? Preferensaktier kanske räknas dit också. Kanske inte tar så lång tid att nå den nivån.

Är kursutvecklingen lika viktig som direktavkastningen?
Sparatilltusen
2017-04-24 20.45
Eftersom jag 'egentligen' vara fullinvesterad tycker jag 60/40 är aningen lågt och siktar på 70/30 istället. Då räknar jag preferensaktier som ränta. Jag tycker de passar bäst där om man som jag kör köp-och-behåll.

Kursutvecklingen är viktig men det är inte i alla lägen jag bryr mig så mycket om den. För de aktier jag äger ser jag vinst och avkastning på eget kapital som viktigast.
Lägg till kommentar
Namn

Länk

Vad kallas spelaren som vaktar målet i fotboll?

Kommentar


Om länkar börjar med 'http://' eller 'https://' blir de automatiskt klickbara efter publicering.

Enda tillåtna HTML-taggen är <pre></pre> , om den används blir det en teckenuppsättning där alla bokstäver är lika breda. Det kan vara praktiskt för att göra tabeller eller avikande avsnitt.

Mina favoritbloggar:
Lundaluppen
40procent20år
Fundamentalanalysbloggen
petrusko
Utdelningsseglaren
Gunnars tankar och funderingar
Stockman.nu
ägamintid

Kontakt:
På twitter - @sptusn
Via mail - sparatill@gmail.com