2017-07-01
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att jag sålde min bil innan årsskiftet 2016/2017. I samband med det gjorde jag en uppskattning av vad kostnader relaterade till bilen varit. Jag var själv lite förvånad att det landade på omkring 1900 kr / mån de 10 år jag haft bilen. Största posten var bränsle och det var något jag tog med mig när jag började fundera på vad jag skulle köpa istället.

Jag bor centralt, cyklar till jobbet och använder bilen främst i samband med surfing, semester och fritidsaktiviteter. Därför kunde jag ta det lugnt, kolla på många bilar och försöka ha övertaget vid eventuell affär. Det tog sin tid att hitta vad jag letade efter men till slut föll valet på en Toyota Auris Touring Hybrid av 2014 års modell som hade gått 12 000 mil. För denna fick jag efter sedvanligt prut plocka fram 121 000 kr.

Den är betydligt mer bränslesnål än min tidigare Mazda och har dessutom lägre skatt. Samtidigt är en toyotahybrid väldigt behaglig att köra. Särskilt i tät trafik är det skönt att glida fram med eldriften och 'höra' batteriet laddas om man skulle behöva bromsa. Toyota är känd för sin driftsäkerhet och ligger ofta bra till i statistik från bilprovningen med flera.

Bilaffären ställer också min strategi när det gäller försäkringar på sin spets. Strategin är att bara försäkra mig mot sådant jag inte kan hantera på egen hand. Detta för att slippa betala för administration, vinster, lokaler, personal med mera hos försäkringsbolag. Med ett någorlunda välbetalt jobb och ett sparkapital på i skrivande stund runt 3.4 miljoner kan jag utan tvekan hantera att bilen värd omkring 120 000 kr blir totalförstörd. Vad som än händer är det alltså inte värre än att jag kan hantera det på egen hand och då skall jag heller inte försäkra mig mot det. Samtidigt känns det lite i magen att köra runt i oförsäkrad bil värd över 100 000 kr. Det kostar på att parkera den på gatan över natten. Men jag har vant mig redan och nu när jag haft den i några veckor så är det inget som bekommer mig nämnvärt längre.

Helt oförsäkrad är jag inte. Trafikförsäkring måste man ha enligt lag om bilen är påställd. Den täcker skador på andra och deras egendom. Det är också en försäkring jag vill ha. Jag skulle i en trafikolycka kunna orsaka skador som jag inte själv kan hantera och då är det motiverat med försäkring.

Hur motiverar ni era halv och helförsäkringar, på era bilar, som jag antar att de flesta av er läsare har?
H
2017-07-01 14.24
Tänker precis lika gällande försäkringen. Nu tar dock sonen körkort och kommer använda bilen så då ökar ju risken att någonting händer så vi har kvar helförsäkring ett tag till...

För övrigt är det liknande med villahemförsäkring.
Vi har gått från en försäkring på 11tkr/år som innehåller allt och lite till, till en mer basic villahemförsäkring som täcker det viktigaste och kostar 6tkr istället.

Vänliga hälsningar,
H
2017-07-01 18.01
Tycker jag sover bäst med en helförsäkring på bilen. Dock bad jag försäkringsbolaget att i offerten lägga in en riktigt hög självrisk vilket gör att jag betalar mindre i premie och själv får stå för reparation av repor och mindre skador. Försäkringen täcker skador över 10.000 kr. Det kändes som en bra kompromiss.

Då vi kör över 4000 mil per år valde vi en bil som är extremt bränslesnål (dock utan att vara hybrid) och den går faktiskt att köra på 0,3-0,35 liter milen om man ligger i 70-80. Långt mellan tankningarna blir det :)

Hälsningar,
Henrik https://www.stockblogs.se
Sparatilltusen
2017-07-01 21.20
Tack för era infallsvinklar. Vad är det för bil Henrik?
2017-07-02 10.42
Audi A3 1.6 TDI Ultra 2015. Bra andrahandsvärde men ändå inte heller jättedyr i inköp.

Henrik
2017-07-02 10.44
... och skattefri till 2020 :)
Andreas
2017-07-02 13.33
Se över vad en halvförsäkringIng kostar ofta undvikar man en kostnad på ibland så lite som 400kr år för att tvingas byta ruta på grund av stenskott. I många fall bara dumsnålt att välja bort halvfsk då den sällan gör så mycket på premien för det skydd den ger bilen. Räknat på några tusen bilar men kan säkert variera från bolag till bolag. Sen är helfsk väldigt bra, det smäller mer än man kan tro. Lite bias då man tar emot skadesamtal dock.

Sparatilltusen
2017-07-02 20.07
@Henrik
Jag hade också några dieslar som tänkbara köp.

@Andreas
Verkar vara många som tänker som du. Dock har jag svårt att förstå hur försäkringsbolaget täcker sina kostnader och tjänar pengar om inte premieintäckterna täcker utbetalningarna med marginal.
2017-07-03 21.44
Hej!

Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

Hälsar Seglarn
Gunnar Littmarck
2017-12-15 16.59
Hej igen.

Om jag haft mina båtar försäkrade skulle sammanlagd premie varit över en miljon i dag.

Bara idioter skaffar "leksaker" som båtar och bilar utan att först sparat ihop nog så den ekonomiska förlusten är hanterbar.

Jag köper en hel del hemelektronik och får alltid frågan om jag vill ha en försäkring...

Jag älskar att köpa nytt, givetvis vill jag inte försäkra hemelektronik.

En av mina barndomsvänner sparade hårt och köpte ett fyrafamiljshus i Solna nära Friends arena.

I källaren ett garage som blev hans verkstad, först byggde han om den översta våningen till egen lägenhet så hade han bara två kvar att hyra ut.

Men under 1990:krisen fann Olle en strandfastighet vid Vänern med möjlighet för hans skuta att lägga till.

Egentligen en herrgård, med skog och jordbruksmark samt svinstall för uppfödning av 1200 grisar.

Nu hade Olle de 9 miljoner detta kostade efter prut, så han köpte kontant och började pendla mellan Mariestad och Solna där han bedrev sin verkstad men numer bara 3 dagar i veckan.

Ingen av hans fastigheter har haft försäkring.

Min äldre bror Svante köpte en stor fastighet i Boston och efter blott tio år bjöd han in delar av stans grädda för att visa en dubbel tennisbana och pool som kostat lika mycket som en fastighetsförsäkring skulle gjort, till det har han sju barn men inga sjukförsäkringar.

Slutsatsen är som vi alla vet att försäkringar är för idioter i de flesta fall.

Försäkringar överför pengar från ordentliga försäkringstagare till slarvpellar och oärliga, efter avdrag för bolagens hutlösa kostnader.

Men det kommer lösningar med AI och big data där premier kommer sättas efter individuell risk.

Jag kommer ändå inte köpa försäkringar.

Kommer ni?
Sparatilltusen
2017-12-17 12.51
@Gunnar

Nä, jag kommer fortsätta att vara riktigt snål när det gäller försäkringar.
Lägg till kommentar
Namn

Länk

Hur många hjul har de flesta bilar?

Kommentar


Om länkar börjar med 'http://' eller 'https://' blir de automatiskt klickbara efter publicering.

Enda tillåtna HTML-taggen är <pre></pre> , om den används blir det en teckenuppsättning där alla bokstäver är lika breda. Det kan vara praktiskt för att göra tabeller eller avikande avsnitt.

Mina favoritbloggar:
Lundaluppen
40procent20år
Fundamentalanalysbloggen
petrusko
Utdelningsseglaren
Gunnars tankar och funderingar
Stockman.nu
ägamintid

Kontakt:
På twitter - @sptusn
Via mail - sparatill@gmail.com