2016-01-27
På grund av tillgång och efterfrågan och en del annat skiljer sig priser mycket åt på samma varar beroende på var man är och vad klockan är. En öl som man kan köpa för femton spänn på systemet kan mycket väl gå på 4 gånger mer på krogen. Just ölexemplet är inte det bästa då man i det fallet även köper en helhetsupplevelse med service och omgivning. Men det finns bättre exempel så som nötter på tåget eller i hotellobbyn. Igår  strax efter midnatt köpte jag cashewnötter till det fina priset av 39 kronor för 70 gram i just en hotellobby.

Jag hade lika gärna kunnat köpa ett storpack på Lidl och tagit med kan man tycka. Men problemet med det är att det helt enkelt inte lika bekvämt samt att man då äter betydligt mer vilket i sin tur leder till att man inte uppskattar nötterna lika mycket när man väl äter dem.

Därför har jag kapitulerat på den punkten och köper ganska ofta produkter till saftiga priser bara för bekvämlighetens skull.

Men nu när jag sitter i samma hotellobby och skriver kan jag inte annat än förundras över att folk som passerar köper 40 gram chips för 17 kr klockan 17 på eftermiddagen mitt i city i en mellanstor svenska stad. Det här är alltså personer som kommer utifrån och troligtvis passerat en rad bättre butiker att köpa chips i men ändå köper det i hotellobbyn.
2016-01-25
Jag har tidigare tidigare definierat milstolpar i form av en milstolpstrappa som jag ser fram emot.

Förra året klättrade jag up på steg två - att fasta kostnader täcks av kapitalinkomster. År 2015 låg jga fortfarande på steg två men jag närmar mig helt klart steg 3 - att utgifterna täcks av kapitalinkomster.

Sä här såg det ut i snitt per månad för 2015. All siffror efter ev. skatt.

Inkomster:                  33 226 kr

Sparat:                     26 458 kr

Utgifter:                    6 767 kr

  - varav fasta kostnader:ca 3 000 kr

  - varav hyra:              2 400 kr

Kapitalinkomster:            6 236 kr


När ni ser min utgiftsnivå på 6 767 kr per månad kanske ni förstår att jag tidigare skrivit att jag inte riktigt förstår att det inte går åt mer pengar. Visst är jag snål med mycket men slösar rätt mycket också. Siffran är något dopad av att jag har telefon, mobilt internet och dator från jobbet. Jag håller dessutom inte på med avskrivning och annat tjafs med exempelvis bilen och år 2015 var ett år utan större inköp av kapitalvaror(bortsett från aktier) så en viss dopning finns även där.

Inkomsten blev med mina mått god, mycket på grund av att jag hade dubbel inkomst under en månad på grund av att jag tog ut sparad semester men jobbade på annat håll. En tjänsteresa samt skatteåterbäring härstammande från tidigare utlandstjänstgöring bidrog också.

Det ser rätt bra ut för 2016 också även om ett bilinköp nog snart blir av om jag känner mig själv rätt. Men nu när jag är så nära att komma upp på steg 3 är det inte omöjligt att jag anstränger mig lite extra och det är dessutom ett måste om jag skall klara mitt nuvarande mål.
2016-01-12
Här följer resultatet för 2015. Allt som anges är inklusive utdelningar och efter skatt.

Jag använder Avanza Zero placerad i en ISK som referensinvestering. Under 2015 gick Avanza Zero inget vidare då det var småbolagens år på svenska börsen och Avanza Zero innehåller ju mest storbolag.

Under 2015 har jag haft en avkastning på 6.6 % för aktieportföljen, 1.2 % för ränteportföljen och -4.9 % för preferensaktieportföljen. Totalt blev avkastningen 3.0 % Avanza Zero gick upp 1.93 % efter skatt.

I tabellen nedan visas en flerårsöversikt för min aktieportfölj och min referensinvestering.


Allt utom årtal nedan i procent.
År       AZ ISK-skatt Referens  Sparatilltusen
2010  24.59  0.837    23.55     33.33
2011 -11.62  0.75    -12.28     -6
2012  16.34  0.495    15.76      8.9
2013  25.58  0.447    25.02     32.5
2014  14.04  0.627    13.32     12.6
2015   2.21   0.27     1.93      6.6

Medel:                11.22     14.66
Ackumulerat:          81.18    117.07


Det känns bra att jag slog min referensinvestering igen och i tabellen kan man se att under den senaste femårsperioden har jag alltså också slagit "index". Nästan så att man kan börja bli lite kaxig?

Läs också: Resultat 2014


2016-01-01
Nu är det dags att sammanfatta 2015 och jag kommer i vanlig ordning dela upp det på flera inlägg.

Först bjuder jag på en sammanställning av de affärer jag gjort under året. I mitt fall är det lätt gjort eftersom det bara handlar om 3 stycken:

Affär Datum      Aktie          Antal Kurs(SEK)
Köp   2015-05-21 H & M B        450   337.3
Köp   2015-06-10 Akelius Pref.  460   308.5
Köp   2015-10-29 SBH A          1500  115.9


Läs också: Affärer 2014
2015-12-21
Det finns oändligt med missförstånd om börsen. Av någon anledning stör jag mig på några av dem så till den milda grad att det nästan känns fysiskt i kroppen när jag hör dem eller ser dem.

Ett sådant missförstånd som till och med många förhållandevis kunniga personer tror på är det här med nettoinflöde och nettoutflöde in i eller ur en aktie.

Det är lätt att tro att en aktie är som en slags luftmadrass där pengar pumpas in ena dagen och pyser ut andra dagen. När aktien går upp sker ett nettoinflöde och när akten går ner sker ett nettoutflöde. Men att man kan tro att det är så även efter flera år av aktieintresse irriterar mig. Det irriterar mig eftersom att det är omöjligt att diskutera med den typen av människor. Man kan sällan(ja det finns undantag) diskutera med någon som inte förstår för om man försöker förklara blir man bara sedd som en översittare och besserwisser.

Istället för som en luftmadrass kan snarare ett aktiebolag ses som en flaska till hälften fylld med sand där varje sandkorn motsvarar en aktie. Sandkorn kan naturligtvis byta ägare utan att sandkornen behöver passera öppningen på flaskan. Det sker inget nettoutflöde eller nettoinflöde när aktier byter ägare(handlas). För varje aktie som säljs är det någon annan som köper samma aktie för precis samma pris som den säljs för. Därmed är det inget nettoflöde.  Hur kan det vara svår att förstå?

Så när sker nettoinflöde och nettoinflöde?
- Exempel på nettoinflöde är ex när det sker en nyemission. Antalet aktier ökar och du kan se det som att en näve sand via en tratt får strila ner genom flasköppningen. Ett nettoutflöde sker vid utdelning och om man skall ta till flaskmetaforen även där så kan man se det som att varje sandkorn släpper ifrån sig ett litet hörn som sugs upp genom flaskhalsen.

Naturligtvis kan värdet på flaskan skilja från dag till dag beroende på dagens sandpris men för detta krävs inga flöden.
2015-12-19
Rätt så ofta hör man ju hur folk undrar var alla pengar tar vägen. De har inte handlat något särskilt men likväl är pengarna bara borta och de förstår inte var de tagit vägen. För mig börjar det nästan bli tvärt om. Jag tycker att jag spenderar på både det ena och andra men när jag vid varje månadsslut räknar ut hur mycket som är över förstår jag inte hur det kunnat gå åt så lite.

Det har dessutom trillat in lite 'extra' pengar från olika håll det senaste. I våras tog jag ut en månads sparad semester och hängde med som ljudtekniker/roddare på en sverigeturnè. Det resulterade i att det blev en månad med dubbel lön.

Vidare har jag skött ljudtekniken för en musikal tre kvällar och detta var mitt första rena ljudteknikjobb som jag fick betalt för. Det känns mycket bra att som självlärd ha tagit det steget. Det har även blivit ett antal trubadurspelningar under året och där tar jag alltid betalt.

Sist men inte minst fick jag en glad överraskning för bara några dagar sedan. Eftersom jag har en enskild firma brukar jag alltid få restskatt och jag får dessutom beskedet sent, först i december. Så först för några dagar sen fick jag slutskattebeskedet för 2014. 2014 var jag 3 månader i USA med mitt ordinarie jobb och eftersom jag var där på arbetsvisum blev jag skattskyldig där. Denna skatt som gick på ca 23 000 kr kunde jag dra av för i min svenska deklaration och jag kunde dessutom dra av för andra omkostnader som uppstår när man jobbar på annan ort. Men i mitt fall blev jag mer än väl kompenserad för dessa kostnader av min arbetsgivare. Det hela slutade med att jag i dagarna fick en utbetalning från skatteverket på omkring 42 000 kr. Det blev alltså ett extra tillskott på ca 20 000 kr, om man räknar bort USA-skatten, som jag inte alls hade räknat med.

Kulorna rullar in nu :)
2015-12-07
Skall man flytta befintliga innehav till ISK eller inte?

Det här är en fråga som inte är helt enkel att ge ett klart svar på. Anledningen är att det är så många okända parametrar som spelar in. Hur kommer statslåneräntan utvecklas? Hur kommer skattereglerna för ISK eller direktägande ändras framöver? Hur kommer marknadsvärdet för innehavet utvecklas? Hur kommer utdelningen se ut framöver?

Dessutom spelar det in på hur lång sikt man i regel behåller innehav. Här tycker jag dock att man kan göra det ganska enkelt för sig i alla fall när det gäller huruvida man skall flytta befintliga innehav. Om man har placeringar på kort eller medellång sikt tänker jag att det löser sig själv eftersom man då säljer ganska snart i vilket fall.

Hädanefter håller jag mig således till hur jag tänker i mitt fall. Sparande på mycket lång sikt.

Att spara på mycket lång sikt innebär att man inte behöver tänka så mycket på reavinstskatten. Jag har helt enkelt inga planer på att sälja och kommer därför aldrig att behöva betala reavinstskatten. Jag koncentrerar mig därför mer på utdelningarna. Vidare är min grundinställning att jag hellre skattar på vinster än att skatta oavsett vinst eller förlust. Därför är jag inte en lika stor ISK-hyllare som de flesta andra. Dock kör jag på ISK i de fall där jag vet att jag även på kort sikt tjänar på ISK. I praktiken handlar det här om att bara skatten på utdelningar många gånger blir högre än ISK-skatten. Skulle dessa förhållanden ändras kostar det ju så lite att hoppa ur ISKn igen.

1. Placeringar som värderas under inköpspris

Här flyttar jag över om utdelningen är såpass hög att skatten på utdelning vid direktägande högre än skatten i ISK. Det fina med ISK är att man inte låser in sig. Det går bra att flytta tillbaka igen om förhållandena skulle ändra sig.

2. Placeringar som värderas långt över inköpspris

Jag har några innehav utanför ISK som gått upp så mycket att jag vid en flytt till ISK skulle få så mycket färre aktier att dessa skulle dela ut mindre före skatt jämfört med vad jag får i dagsläget efter skatt. Detta på grund av att jag helt enkelt inte kan köpa tillbaka lika många aktier efter att reavinstskatten betalats in.

3. Övriga placeringar

Om ett innehav gått upp lite grann så är situationen lite svårare. Hittills har jag låtit dessa innehav vara men jag måste erkänna att det är lite känslor inblandade här. Jag hoppas på en sättning så att jag skall kunna flytta över dem till, i det här avseendet, mer fördelaktiga kurser.

4. Specialfallet med dyra fonder som gått upp mycket

Jag har inga dyra fonder men jag vet att många andra har. I det här fallet hade jag successivt under många år lämnat dessa fonder och bytt över till aktier eller billiga indexfonder i ISK.
2015-12-05
Nu har alla mina utdelningar ramlat in för 2015 och en redovisning av dessa följer nedan.


Aktie   |   Före skatt | Efter skatt

H & M B            487           341
Industriv. C     7 500         7 031
Nordea Bank      1 154           807
TeliaSonera      6 000         5 913
ABB Ltd          1 128           790
Kungsleden       1 999         1 399
Axfood           2 890         2 023
Securitas B        900           900
Nordnet B          450           315
SCA A            5 250         3 675
Fortum          16 271        11 389
Castellum        3 680         3 680
New Wave B       3 000         3 000
Akelius Pref    25 400        25 400

Summa           76 111        66 665


All siffror i SEK.

Den blandade skattesituationen beror på att innehav ligger helt eller delvis i värdepappersdepå respektive ISK.

Jag har som eventuellt är bekant en 'köp och behåll'-strategi som innebär att jag inte säljer aktier och att vissa inköp har gjorts för flera år sen. Jag är mycket nöjd att samtliga innehav fortfarande tjänar och delar ut pengar.

Förra årets sammanställning av utdelningar hittar ni här
2015-10-29
Höstens köp fick bli 1500 Handelsbanken A till kursen 115.9 SEK som genomfördes tidigare i eftermiddag.

Jag tror att Sveriges bankoligopol kommer hålla stånd ett bra tag till och även om konkurrensen är mördande inom vissa ganska smala områden från nischbanker är den till närmast obefintlig på andra områden när det exempelvis gäller företagskunder.

Jag tror inte heller att någon utländsk jätte kommer försöka ta en del av den Svenska marknaden. Det borde ju isåfall redan ha hänt och min erfarenhet är att generellt är det gynnsamt att vara bankkund i Sverige jämfört med de flesta andra länder. Inte minst jämfört med USA som jag har personlig erfarenhet av. Svenska banker är helt enkelt trots allt rätt så effektiva och utländska banker har inte så mycket att tillföra.

Värderingarna skulle jag säga fortfarande är präglad av finanskrisen 2008 och dagens värderingar ser naturligtvis höga ut om man jämför med den tiden men i relation till vinsterna tycker jag inte det ser så farligt ut.

Att valet föll på just Handelsbanken är mest känsla. Jag har fått uppfattningen att av de hatade fyra storbankerna så är ändå Handelsbanken minst hatad. Satsningen i Storbritannien och Nederländerna är dessutom spännande och även som jag normalt sätt inte är lika tillväxtfixerad som de flesta så tror jag faktiskt att Handelsbanken har något att komma med på dessa marknader delvis med tanke på den erfarenhet jag nämnde ovan.

Ytterligare en faktor är att två ekonomibloggare som jag har stort förtroende för gillar just Handelsbanken. Bloggarna jag pratar om är naturligtvis Lundaluppen och Fundamentalanalysbloggen.

Sist men inte minst närmar jag mig index i och med det här köpet och det ser jag som en fördel med tanke på att jag på senare år börjat tvivla allt mer på min förmåga att överprestera index genom aktiva val av aktier.

2015-10-19
Jag vet inte hur många artiklar, tweets, kommentarer, blogginlägg med mera jag sett om att avdragsrätten för privat pensionssparande försvinner vid årsskiftet. Inte nog med det. Jag har sett nästan lika många artiklar om att det fortfarande är någon miljon som verkar ha missat alltihop eftersom de fortsätter med sitt pensionssparande och därmed kommer bli dubbelbeskattade inom en snar framtid.

Det pratas om att staten inte informerat ordentligt och att de hemska bolagen som erbjuder pensionsprodukterna in informerat de heller. Även om jag själv inte är särskild representativ så har jag dock svårt att tro att någon helt missat det som jag sett många, många gånger vid det här laget.

Men varför avslutar de inte sitt sparande då?

Det är inte så konstigt. När det gäller förändringar vet vi ofta vad som behöver göras men vi orkar inte ta tag i det. Jag påstår alltså att den stora majoriteten av de som fortfarande pensionssparar är väl medvetna om dubbelbeskattningen som snart kommer men de har helt enkelt inte kommit till skott med att avsluta sparandet på grund av att de inte orkar ta tag i det. Ingen kan väl ha missat det här fenomenet och jag känner igen det inte minst från mig själv.

Det är alltså inte mer information från staten som folket behöver i den här frågan utan snarare sekreterare som tar hand om den operativa handling som krävs och ringer det där telefonsamtalet om att avsluta inbetalningarna. Men det hade inte blivit billigt för staten att bjuda på den hjälpen.

Inte tycker jag att det är någon katastrof heller för den delen. Det är ju inte så att dessa pengar går raka vägen till satan själv om man säger så. De går ju in i statskassan och bekostar skola, vård och omsorg med mera och gör att skattebördan blir lite lättare för oss andra.

Så fortsätt gärna med ert pensionssparande ni som ännu inte avslutat det!
Mina favoritbloggar:
Lundaluppen
40procent20år
Fundamentalanalysbloggen
petrusko
Utdelningsseglaren
Gunnars tankar och funderingar
Stockman.nu
ägamintid

Kontakt:
På twitter - @sptusn
Via mail - sparatill@gmail.com